Překlad původního textu oznámení vlády o národní daňové reformě
July , 18 2022 AM CST

pozadí


Na konci přechodného období vláda zavede nový model pro řešení daně z přidané hodnoty ze zboží vstupujícího do Spojeného království mimo Spojené království. To zajistí, že se zbožím ze zemí EU i ze zemí mimo EU bude zacházeno stejným způsobem a že britské společnosti nebudou znevýhodněny konkurencí z dovozu bez DPH. Zvýší také efektivitu vybírání daně z přidané hodnoty z dováženého zboží a vyřeší problém, že zahraniční prodejci nezaplatí správnou výši daně z přidané hodnoty ze zboží, které již bylo prodáno ve Spojeném království v místě prodeje.


Dokument navazuje na zveřejnění modelu hraniční operace v červenci 13,2020 a rozšiřuje část zahrnující zacházení s daní z přidané hodnoty ze zboží nepřesahující €135 od ledna 1,2021.


Tento článek se nezabývá záležitostmi uvedenými v Severním Irsku protokolu. Vláda bude nadále pracovat na řešení dopadu Severního Irska protokolu, včetně daně z přidané hodnoty a spotřební daně. Vláda se zavázala poskytnout pokyny k tomu, jak bude Severní Irsko protokol fungovat před koncem přechodného období.


Shrnutí změn


U zboží dováženého mimo Spojené království nepřekračuje hodnota zásilky €135 (v souladu s prahem celní povinnosti), převedeme místo DPH z místa dovozu do místa prodeje. To znamená, že toto zboží bude dodáváno Spojeným královstvím za DPH namísto dovozní DPH.


Nové ujednání bude rovněž zahrnovat zrušení osvobození od zásilek s nízkou hodnotou, což sníží dovozní daň z přidané hodnoty u zásilek zboží v hodnotě 15€ nebo méně.


Podílejí se na online trhu (OMP) za účelem podpory prodeje a budou odpovědní za výběr a účtování DPH.

U zboží odeslaného do zámoří a prodávaného přímo spotřebitelům ve Spojeném království bez OMP budou zahraniční prodejci povinni registrovat a uhradit HMRC dani z přidané hodnoty.


Hodnota obchodního prodeje nepřesahuje €135 a bude rovněž podléhat novým předpisům. Pokud se však komerční zákazník zaregistruje pro DPH ve Velké Británii a poskytne prodávajícímu platné registrační číslo DPH, zákazník vypočítá poplatek prostřednictvím reverzních poplatků.


Tato změna se nevztahuje na zásilky obsahující zboží spotřební daně nebo neobchodní transakce mezi fyzickými osobami. Stávající pravidla se budou i nadále vztahovat na tyto transakce.


Kromě toho pro prodej zboží zahraničními prodejci (zboží bylo prodáno ve Velké Británii v místě prodeje), převedeme účetní odpovědnost za dani z přidané hodnoty ze zahraničních prodejců na OMP za účelem podpory prodeje.

Zahraniční prodejci budou i nadále odpovědní za účetní zacházení s DPH, která byla prodána ve Spojeném království a přímo spotřebitelům ve Spojeném království bez zapojení OMP.


Přestože tato opatření bude znamenat, že u mnoha zboží s hodnotou nepřesahující £135 nebude na hranicích účtována žádná daň z přidané hodnoty, celní prohlášení bude stále vyžadováno pro nefinanční účely. Vzhledem k tomu, že se však změnila úloha celních prohlášení na dotčené zboží, budou zajištěny některé zařízení, včetně použití snížených souborů údajů a šaržových prohlášení.


Dovoz zboží společnostmi registrovanými ve Spojeném království k dani z přidané hodnoty, které nejsou uvedeny v poznámkách k tomuto příručce, se také změní od ledna 1,2021. Podniky budou moci využít odložené účetnictví DPH k účtování vstupní daně z DPH. Zboží dovážené odkudkoliv na světě. To znamená, že podniky budou moci deklarovat a vymáhat dovozní daň z přidané hodnoty podle stejného prohlášení o dani z přidané hodnoty, aniž by musely platit předem a později vymáhat podle běžných pravidel pro vymáhání daně z přidané hodnoty.


Opatření je rozděleno do dvou částí, které změní způsob vybírání daně z přidané hodnoty při prodeji zboží za těchto okolností:


L prodává zboží v místě prodeje zákazníkům Spojeného království, kteří se nacházejí mimo Spojené království a dodávka zahrnuje následný dovoz zboží do Spojeného království.


L zboží prodávané britským zákazníkům, kteří se nacházejí ve Velké Británii, prodávané zahraničními prodejci a propagované společností OMP.


Zboží, jehož místo prodeje je mimo Spojené království


Toto nové ujednání se bude vztahovat na zboží prodávané zákazníkům GB s hodnotou zásilky nejvýše £135. To je v souladu s prahem snížení a osvobození sazeb, aby se minimalizoval dopad na celní režimy. Zboží nad touto hodnotou bude i nadále vázáno stávajícími celními předpisy a postupy a od ledna 1,2021 budou moci podniky registrované v UK DPH využívat rozšířené účetnictví DPH k účtování DPH z dovozu ve svých přiznáních k DPH.

U většiny zásilek s hodnotou nejvýše £135 se DPH neúčtuje v době dovozu nebo dodání zákazníkovi, ale vypočítá se v místě prodeje.


Pro účely DPH bude dodání nakládáno takto:


L Pokud se OMP nepodílí na usnadňování prodeje, prodávající přímo poskytne dodávky spotřebitelům, což bude považováno za probíhající ve Spojeném království a podléhá dani z přidané hodnoty ve Spojeném království.

L pokud se OMP podílí na usnadňování prodeje, budou považovány za dodávky výrobků britským spotřebitelům za účelem daně z přidané hodnoty, která bude považována za uskutečněné ve Spojeném království, a odpovídajícím způsobem bude účtována daně z přidané hodnoty ve Spojeném království.


V obou případech bude hodnota zboží použitého pro účely DPH založena na ceně, kterou je prodáváno spotřebitelům, nikoli na jakémkoli ocenění vypočítaném v době dovozu.


Pro zboží nacházející se v zámoří v místě prodeje bude nové ujednání platit všude tam, kde je založena OMP nebo kde jsou založeny podniky prodávající zboží.